A kiváló NAS megoldásairól híres Asustor gyártó Drivestor 4 Pro modellje érkezett hozzánk tesztre. A 4 lemezes NAS kifejezetten az otthoni felhasználókat célozza meg, így kíváncsiak voltunk mire képes. 

Külső 

A Drivestor 4 Pro igazán elegáns megjelenéssel rendelkezik. Fényes előlapján geometrikus minta látható, valamint rózsaarany színben pompázik rajta az Asustor logója. Az előlapot mágnesek rögzítik, így könnyedén levehető, alatta pedig megtalálható a négy meghajtórekesz, amelyekbe bármilyen szabványos SATA-merevlemez telepíthető, méghozzá szerszámok nélkül. Természetesen elöl található rajta a bekapcsológomb és az állapotjelző LED-ek, amelyek megmutatják a NAS állapotát. 

Specifikációk 

A Drivestor 4 Pro egy Realtek RTD1296 1,4 GHz-es négymagos 64 bites processzorral van felszerelve, amely támogatja a 4K-dekódolást 60 képkocka/másodperc sebességgel, így a zökkenőmentes videóstreaming garantált. A gyártó multitasking feladatok ellátását is biztosítja a 2 GB DDR4 memóriával.  

A Drivestor 4 Pro 2,5 Gbit/sec Ethernet csatlakozóval is rendelkezik, ráadásul élénkpiros színnel jelölték a NAS hátulján a csatlakozót, szóval nem lehet eltéveszteni. Nem utolsó szempont pedig az, hogy a NAS bővíthető, amire összesen három 5 Gbit/sec USB 3.2 port áll rendelkezésünkre. 

A 4 lemezes mivoltából adódóan pedig RAID 5 tömb is létrehozható, ezzel biztosítva a kiváló adatbiztonságot. 

Beállítás és kezelés 

A Drivestor 4 Pro beüzemeléséről a telepítővarázsló gondoskodik, ami végigvezet a folyamaton, gondoskodik a legújabb firmware letöltéséről, biztonságos rendszergazdai jelszót állít be, sőt még javaslatot is tesz a telepített meghajtók alapértelmezett konfigurációjára, szóval tényleg alapos és rendívül egyszerűvé teszi a beüzemelést. 

Az Asustor saját operációs rendszerrel rendelkezik, ami az ADM névre hallgat. Természetesen a nálunk járt Drivestor 4 Pro-n is ez a rendszer fut, ami nagyon felhasználóbarát, így a NAS-ok világában nem túl jártas felhasználóknak sem fog problémát okozni. 

Csendben teszi a dolgát! 

A Drivestor 4 Pro a gyártó állítása szerint maximum 32 dB-es zaj mérhető aktív használatban, így erre nagyon kíváncsiak voltunk, valójában zavaró tényező lehet-e a nappaliban elhelyezve az eszközt. A TV mellett kapott helyet és elindítva kedvenc sorozatunkat sem tapasztaltunk zavaró zajt, szinte észrevehetetlen maradt. Nyilván azt mindenképpen szem előtt kell tartani amikor a NAS helyét kiválasztjuk, hogy a hangtalan működés nem elvárható egyetlen elektronikai eszköztől sem. 

2,5 Gigabit Ethernet a gyorsaságért 

Azt már említettük, hogy a Drivestor 4 Pro rendelkezik egy 2,5 Gigabit Ethernet csatlakozóval. Ha mérni szeretnénk mit is jelent ez a gyorsaságban, akkor körülbelül kétszer gyorsabb fájlátvitelt biztosít a hagyományos Ethernet-kapcsolathoz képest – de szigorúan csak vezetékes adatátvitel esetén. Szerintünk ez nagyon menő! 

Médiacenter a NAS-ból! 

Az Asustor App Central áruházban több mint 140 féle alkalmazás érhető el 26 kategóriában. Kíváncsiak voltunk, ha már otthoni NAS-ként említi a gyártó, akkor valóban mit lehet kihozni belőle az alap funkciókon kívül.  

Szerencsére az áruházban megtalálható az Emby, Jellyfin, Plex, Twonky és az Asustor saját LooksGood szerverének natív, rendszeresen frissített verziói, szóval rengeteg féle lehetőséget kínál a video- és zenefájlok böngészésére vagy akár a streamelésre.  

A Drivestor 4 Pro rendelkezik egy úgynevezett „Média móddal” is, ami azt jelenti, hogy a beépített 2 GB RAM-ból lefoglal 512 MB-ot lejátszási gyorsítótárként, így garantálja a zökkenőmentes zenehallgatást. De ha ez sem lenne elég, akkor DLNA és a Chromecast támogatása is elérhető, valamint támogatja a média megjelenítését az iTunes és az Apple AirPlay eszközökön egyaránt az OwnTone alkalmazással. Szóval abszolút kijelenthető, hogy a Drivestor 4 Pro NAS megállja a helyét, mint médiacenter. 

Mindent vagy semmit! 

A NAS-ok általános funkciói közé tartoznak a biztonsági mentési megoldások, szinkronizáció a felhőalapú tárolási szolgáltatásokkal, privát felhő futtatás. Azonban az Asustor – ahogy a multimédiás képesség terén – itt sem okoz nekünk csalódást, ugyanis a NAS segítségével webhelyet, WordPress-blogot, FTP-webhelyet vagy akár webshopot is tárolhatsz rajta. Ha ez sem lenne elég és tényleg hardcore otthoni felhasználó vagy, akkor akár saját alkalmazásokat is fejleszthetsz a JRE, PHP, Python, Ruby és más keretrendszerek kattintással telepíthető kiadásaival. Vagy akár virtuális gépet is futtathatsz a NAS-on a VirtualBox alkalmazással. 

Összegzés 

A Drivestor 4 Pro-ról igazából nem tudunk negatívumot írni, annyira sokoldalú eszközről van szó, ami szinte helyettesíteni képes egy normál PC-t. Felhasználóbarát kezelőfelület, gyors hálózatkezelés, több tucat szuper alkalmazás, és kijelenthető, hogy sokkal többet kínál, mint egy átlagos NAS. Minket meggyőzött!